Vapen steeds populairder onder jongeren en kinderen

Ze zijn slecht voor je, verslavend, maar toch worden ze steeds populairder onder jongeren en zelfs kinderen: vapes. Maar wat is een vape nou eigenlijk? Een vape is een elektronische sigaret die te kopen is in verschillende kleuren met verschillende smaken.

Er zitten veel schadelijke stoffen in. En in de meeste ook nicotine. Nicotine is een verslavend stofje dat de hersenen verstoord. Dat jongeren en kinderen steeds meer vapen is volgens de deskundigen niet goed. Van vapen kan je namelijk duizelig worden en flauw vallen. Deskundigen denken dat vapen steeds populairder wordt, omdat jongeren denken dat het stoer is om te doen. Ook is het volgens deskundigen te makkelijk om aan vapes te komen. Als je jonger bent dan 18 jaar is het verboden om ze te kopen, maar online kan dat gemakkelijk.

Al in 2019 bleek uit onderzoek dat jongeren vaker voor e-sigaretten kiezen dan voor gewone sigaretten. Van de scholieren tussen 12 en 16 jaar in 2017 had 27,5 procent ooit een e-sigaret gebruikt; van de mbo- en hbo-studenten tussen de 16 en 18 jaar 44 procent.

Wat is snus?

Nicotinezakjes, ook wel snus genoemd, zijn sinds een tijdje erg populair onder jongeren. Zo’n zakje stop je tussen je tandvlees en je bovenlip en daar geeft het nicotine af. Het gebruik van snus is alleen maar toegenomen ondanks het feit dat de verkoop sinds een paar maanden is verboden.

Een vragenlijst van NOS Stories over het gebruik van snus werd door 38.000 minderjarige volgers op Instagram en TikTok ingevuld. Een kwart van hen heeft weleens snus gebruikt of doet dat nog steeds. Ze zeggen dat het een lekker gevoel geeft en dat ze er ontspannen door raken. Ook denken ze dat het minder schadelijk is dan sigaretten.

Maar dat klopt niet. “Je kunt er duizelig van raken en hartkloppingen krijgen”, zegt arts-epidemioloog Esther Croes. “Maar er zitten ook kankerverwekkende stoffen in, en een verslaving ligt al snel op de loer vanwege de nicotine die erin zit.”

Ook als je snus gratis aangeboden krijgt, kunnen mensen gebruik van je maken. Trap er niet in en durf nee te zeggen.

Oftewel, denk goed na voordat je aan vapen of snus begint. Want gezond is het niet.

Ben je bang dat je verslaafd bent? Er is altijd hulp, ga naar deze site als je hulp nodig hebt. Of ga naar de huisarts als je klachten hebt.

Avatar foto

Door JonginAlmere

JonginAlmere is voor, door en van jongeren! Bij ons kun je terecht voor informatie over diverse onderwerpen, uitgaan in Almere, agenda en nog meer!