Op 31 oktober is het weer Halloween. Vroeger werd deze feestdag vooral alleen in Amerika gevierd, maar sinds een aantal jaar wordt het steeds populairder in Europa. Waar komt Halloween eigenlijk vandaan en waarom wordt het gevierd?

De geschiedenis

Halloween heeft christelijke en Keltische invloeden die al eeuwen teruggaan. De naam Halloween komt van het woord All Hallows’ Eve. Duizenden jaren geleden vierden de Kelten in Ierland 31 oktober oudejaarsavond. Zij geloofden dat die avond de geesten van de overledenen hun vroegere woonplaatsen bezochten. Dit thema zie je nu ook terug bij het ‘enge’ thema wat Halloween nu ook heeft. Bijvoorbeeld bij uitgeholde pompoen met het lichtje erin die je bij Halloween vaak ziet en de enge kostuums zijn een symbool van ‘dolende ziel’. In de 19e eeuw brachten Ierse immigranten deze feestdag naar Amerika.

De feestdag nu

Halloween werd vooral in Amerika, Canada, het Verenigd Koninkrijk en Ierland gevierd. Alleen zie je sinds de opkomst van sociale media dat Halloween nu ook veel vaker in Europa gevierd wordt. Dit heeft dan niet meer het christelijke tintje zoals vroeger, maar staat vooral in het teken van (eng) verkleden, feestjes en kinderen die verkleed langs de deuren gaan voor snoep.

Wat is er in Almere te doen bij Halloween?

Ook in Almere wordt Halloween gevierd. De dagen voor en na 31 oktober is er genoeg te beleven! In onze agenda kan je de leukste activiteiten vinden.

Avatar foto

Door JonginAlmere

JonginAlmere is voor, door en van jongeren! Bij ons kun je terecht voor informatie over diverse onderwerpen, uitgaan in Almere, agenda en nog meer!