Instagram oplichting is heel populair geworden bij cybercriminelen. Social media hebben het makkelijk gemaakt voor vreemden om je vertrouwen te winnen door zich voor te doen als mensen of bedrijven. Soms zijn deze oplichters wekenlang met je aan het praten voordat ze je oplichten. Als dit risico toeneemt, moet je de signalen van een oplichting herkennen om te voorkomen dat je van je geld en/of je identiteit wordt beroofd.

Online oplichting heeft zich ontwikkeld tot een gevaarlijk fenomeen. Instagram phishing is slechts één van de vele geloofwaardige tactieken waar je makkelijk slachtoffer van kan worden.

Het leren herkennen van een Instagram oplichting is daarom erg belangrijk voor alle gebruikers op de app.

Dit zijn de meest voorkomende technieken:

 • Phishing  — Mails of berichten met verdachte links die je naar nepwebsites leiden, waar je wordt gevraagd je inloggegevens voor Instagram of je bank in te voeren.
 • Nep investeringen — Belooft dikke winst voor slechts een kleine investering.
 • Aanvragen voor neppe merksamenwerkingen — Bied aan om je te betalen voor het promoten van hun producten om zo je financiële gegevens te stelen.
 • Volgers en likes kopen — Oplichters proberen je volgers en likes te verkopen maar zijn alleen maar uit op jouw gegevens en geld.
 • Weggeefacties — Verleiden je om te proberen een prijs te winnen, maar dan wordt je gevraagd om persoonlijke informatie of betaling te verstrekken om je winst te claimen.
 • Niet-bestaande vacatures – Er wordt gevraagd naar je persoonlijke informatie, zoals je huisadres, rijbewijsgegevens en andere gegevens als onderdeel van het ‘wervingsproces’.
 • Neppe merkaccounts — Verkopen namaakgoederen (of leveren de beloofde goederen helemaal niet) onder de naam van een populair merk.

Goed, nu je een beetje weet wat de meest gebruikte technieken zijn duiken we er wat dieper in. Hoe herken je nou precies zo’n berichtje bij elke techniek?

Phishing

Phishingmails zijn er in vele vormen, maar de bedoeling is altijd hetzelfde: om je op een neppe link naar een vervalste website te laten klikken. Eenmaal op de website word je gevraagd om persoonlijke informatie zoals je gebruikersnaam, wachtwoord of creditcardgegevens in te vullen.

Zodra de oplichter je inloggegevens heeft, kunnen ze toegang krijgen tot je Instagram-account, je wachtwoord wijzigen en jou buitensluiten. Ze doen zich dan voor als jou om je vrienden, familie en andere Instagram-connecties op te lichten. Als je je bank- of creditcardgegevens doorgeeft, kunnen ze ook geld opnemen, kosten in rekening brengen of je op een andere manier financiële schade toebrengen.

Maar het zijn niet alleen phishingmails waar je je op Instagram zorgen over moet maken. Steeds vaker gebruiken cybercriminelen de Direct Messaging-functie van Instagram om frauduleuze links naar nietsvermoedende gebruikers te sturen. Wanneer een link onbetrouwbaar lijkt, schuilt er een addertje onder het gras.

Neppe investeringen

Instagram is de ideale plek om oplichting met neppe investeringen in stand te houden. Oplichters doen zich vaak voor als selfmade miljonairs, plaatsen foto’s van zichzelf in dure merkkleding, poseren voor gigantische villa’s en luxe auto’s om succes uit te stralen. Ze leven het ‘perfecte’ leven en willen je laat zien hoe jij dat ook kunt – met slechts een kleine investering. Oplichters proberen mensen op deze manier te verleiden tot valse investeringen waarmee je zogenaamd snel rijk kan worden.

Afhankelijk van hoe ingewikkeld hun bedrog, kunnen ze zelfs nepwebsites hebben die laten zien hoe je investering presteert. Deze websites moedigen je aan om steeds meer van je eigen zuurverdiende geld te in te zetten.

Andere keren gaan ze er gewoon vandoor met je initiële investering en hoor je nooit meer iets van ze. Hoe dan ook, het enige geheim van hun succes is dat ze hun geld verdienen door te stelen van Instagram-gebruikers die de hype geloven.

Aanvragen voor neppe merksamenwerkingen

Influencers (en wannabe influencers) op Instagram zijn niets nieuws. Ze proberen allemaal geld te verdienen door volgers te verzamelen en hun populariteit te gebruiken om deals met merken te sluiten. Het doel? Om gratis spullen te krijgen en betaald te krijgen voor het promoten van producten bij hun volgers.

Helaas voor influencers weten cybercriminelen dit en proberen ze mensen te verleiden met geweldige deals. Oplichters nemen vaak contact op met influencers met beloftes over mooie samenwerkingen.

Als de influencer voor het aanbod valt, verstrekken ze bankgegevens aan de oplichter zodat ze hun betaling kunnen ontvangen.

In plaats van een mooie samenwerking of een waardevol product, krijgt de influencer echter alleen maar oplichterij – en een lege bankrekening.

Volgers en likes kopen

Influencers worden influencers omdat ze potentiële adverteerders een groot aantal volgers op Instagram kunnen bieden. Maar niet achter elke volger op de pagina van een influencer zit ook een echt persoon. Vaak kopen influencers likes en volgers om hun bereik te vergroten.

Cybercriminelen weten dit en zetten vaak nepaccounts op die beweren likes en volgers te verkopen. Als een influencer voor deze nepaanbiedingen valt, verstrekken ze financiële informatie om te betalen voor de pakketten van volgers. Hierdoor hebben de oplichters alle informatie die ze nodig hebben om je geld te stelen.

Benieuwd wie er allemaal nepvolgers hebben? VPNgids onderzochten het: welke bekende Nederlandse Instagram accounts de meeste verdachte volgers hebben.

Give-away acties

Er zijn elke dag super veel weggeefacties op Instagram. Onder hen bevinden zich nep prijzen die worden aangeboden door oplichters. Om in aanmerking te komen voor een weggeefactie, hoef je vaak alleen een bericht leuk te vinden en te delen. Soms wordt er gezegd dat de eerste X aantal respondenten iets winnen.

Wat je bij dit type scam vaak ziet is dat er een eenmalige betaling wordt gevraagd, bijvoorbeeld ter dekking van de verzendkosten voor de prijs. Op deze manier komen de oplichters achter de financiële persoonlijke gegevens van hun slachtoffers. Andere keren moet je op een andere (neppe) website gegevens invullen om mee te kunnen doen aan de giveaway. Deze online oplichting is lastig te herkennen omdat er op social media ook veel echte weggeefacties zijn.

Wat de aanpak ook is, het doel is om een Instagram-gebruiker persoonlijke informatie te laten verstrekken, in te laten loggen op een nepsite of een kleine betaling te laten doen. 

Niet-bestaande vacatures

Wie houdt er niet van het idee dat een droombaan in hun schoot valt? Oplichters weten dat het soms lastig kan zijn om een fijne baan te vinden en maken hier gebruik van. Zo proberen ze bij dit type oplichting persoonlijke informatie te achterhalen door je een nepbaan aan te bieden.

Ze zullen je vragen naar de typische informatie die je moet verstrekken bij het starten van een nieuwe baan. Zo kunnen ze bijvoorbeeld vragen naar je thuisadres, burgerservicenummer, paspoortgegevens en rijbewijsgegevens.

Helaas voor jou is er geen baan en staat je alleen een heleboel hoofdpijn te wachten wanneer er identiteitsfraude met jouw gegevens wordt gepleegd.

Neppe merkaccounts

Winkelen op Instagram wordt met de dag populairder. Helaas doen oplichters zich graag voor als legitieme merken en proberen ze je te verleiden tot het kopen van producten. Als je graag online winkelt ben je een ideaal slachtoffer. De oplichters verleiden mensen met mooie aanbiedingen voor merkkleding of andere luxe producten. Wanneer je iets bij ze koopt is de kans groot dat je het nooit zult ontvangen.

Soms gaat het ze gewoon om je betalingsgegevens. Wanneer ze deze bemachtigen kunnen ze kosten maken of je bankrekening zelfs leeghalen.

In deze gevallen zijn de oplichters niet het merk dat ze beweren te zijn. In plaats daarvan spelen ze in op de populariteit van de echte bedrijven en vertrouwde accounts en proberen ze je te laten geloven in hun ’te mooi om waar te zijn’-aanbiedingen.

Nu je al deze informatie hebt gelezen, is het tijd om jezelf te beschermen tegen deze cybercriminaliteit. Hoe voorkom je dat je gescamd wordt?

 1. Zet je Instagram account op privé, alle Instagram accounts zijn standaard ingesteld op openbaar.
 2. Gebruik sterke wachtwoorden.
 3. Schakel tweestapsverificatie in.
 4. Klik nooit op verdachte linkjes. Dit lijkt misschien voor de hand liggend, alleen dagelijks vallen er toch veel mensen voor.
 5. Koop alleen van geverifieerde accounts, deze herken je aan het blauwe vinkje achter hun gebruikersnaam.
 6. Maak er een gewoonte van om regelmatig je huidige Instagram-aanmeldingen te controleren.
 7. Als het te mooi klinkt om waar te zijn, is het dat waarschijnlijk ook.

Je bent toch gescamd, shit. Wat nu? Iedereen kan slachtoffer worden van slimme Instagram scams. Maar er een aantal dingen die je moet doen.

Tijd is van essentieel belang. Wanneer een oplichter controle heeft gekregen over je online accounts kan de crimineel de volgende dingen doen:

 • Bank- of creditcardrekening leegtrekken
 • Creditcardkosten verhogen
 • Apparaat infecteren en malware verspreiden onder vrienden en familie
 • Tegoed opmaken
 • Identiteit stelen

Het is belangrijk om snel te handelen zodat je de schade kunt beperken.

Meld de oplichting bij Instagram

Instagram en Facebook hebben al jaren te maken met oplichters op hun platforms.

Elke pagina die Instagram weergeeft, heeft de optie om deze te rapporteren. Klik er gewoon op en volg de instructies.

Houd je bankrekening(en) in de gaten

Het is een goede gewoonte om al je financiële rekeningen regelmatig te controleren. Vaak zullen oplichters met toegang tot je rekeningen een reeks kleinere transacties starten om te testen of het werkt voordat ze overgaan tot grotere, hogere overboekingen.

Door je bankrekening, PayPal-rekening en creditcards goed in de gaten te houden, kun je de kleine problemen identificeren en de oplichters snel een halt toeroepen.

Wijzig je wachtwoord

Als je denkt dat je Instagram-account is gehackt, moet het wijzigen van je Instagram-wachtwoord je eerste stap zijn. Maar er zijn ook andere accounts die kunnen worden gehackt, vooral als je hetzelfde wachtwoord op meerdere websites gebruikt.

Als algemene regel geldt dat wanneer je met een cybercrimineel te maken krijgt, je onmiddellijk je wachtwoorden moet wijzigen voor alle gevoelige accounts, inclusief je bank- en creditcardmaatschappijen.

Neem contact op met je bank

Wanneer je denkt dat een oplichter je persoonlijke gegevens in handen heeft moet je snel actie ondernemen. Bel direct je bank om te zorgen dat er niet zomaar uitgaves kunnen worden gedaan. Voorkom op deze manier dat er abonnementen op je naam worden gezet of zelfs grote overboekingen worden gedaan.

Wees waakzaam en blijf op je hoede voor rare dm’s.

Denk je dat je gescamt of geappt bent door een scammer, volg dan deze stappen.

 

 

Avatar foto

Door JonginAlmere

JonginAlmere is voor, door en van jongeren! Bij ons kun je terecht voor informatie over diverse onderwerpen, uitgaan in Almere, agenda en nog meer!