Lekker cruisen met je vrienden, langs de McDrive, of niet meer op de fiets te hoeven bij de zoveelste regenbui. Je rijbewijs hebben is natuurlijk geweldig en handig om te hebben. Je kan met 16,5 al beginnen met lessen. Alleen voordat het zover is zijn er nog een paar stappen die je eerst moet afleggen. Dit kan een beetje spannend zijn. Daarom vandaag alles wat jij moet weten om zo stressvrij mogelijk je rijbewijs in de pocket te krijgen.

Beginnen met rijden
  • Een rijschool vinden

Natuurlijk een logische eerste stap, maar niet zo makkelijk als het lijkt. Je comfortabel voelen bij je rijinstructeur kan het verschil maken. Vraag rond bij je familie en vrienden bij wie zij hebben gereden en wat hun ervaring daar was, en of het past bij wat jij nodig hebt. Sommige mensen willen iemand die direct is, andere hebben een zachtere aanpak nodig. Iedereen leert anders en iedereen geeft anders les. Gelukkig kan je altijd een proefles krijgen om te kijken of de rijinstructeur bij je past of niet

  • Plannen hoeveel lessen je waarschijnlijk nodig gaat hebben

Na je proefles kan je aan de rijinstructeur vragen wat zij denken hoeveel lessen je nodig hebt op basis van hun eerste indruk.  Meestal is het goedkoper om een pakket te nemen inplaatst van losse lessen. Gemiddeld heeft een leerling 35 lessen van een uur nodig. Sommige hebben meer of minder lessen nodig. Iedereen is anders en daar is niks mis mee.

  • Theorie-examen

Voordat je je praktijkexamen gaat doen moet je eerst je theorie-examen halen. Je kan wel beginnen met je rijlessen voordat je je theorie hebt gedaan. Sommige vinden het fijn om pas te beginnen met rijden als je alle verkeersregels kennen. Het is wel goed om te weten dat je theorie certificaat, maar 1,5 jaar geldig blijft. Als je binnen die tijd je praktijk nog niet hebt gehaald moet je opnieuw examen doen

  • Kosten

De gemiddelde kosten voor een rijbewijs zijn ongeveer € 2.750. Dit hangt natuurlijk af hoeveel lessen je uiteindelijk nodig hebt, en hoeveel kansen je nodig hebt om je theorie en rijexamen te halen. Aanrader is om meer geld te sparen dan je denkt dat je nodig hebt. Dit zal veel rust geven als je er toch langer over doet dan je had gepland.  Meer over de kosten kan je hier vinden

  • Faalangst examen

Als je last hebt van faalangst kan je er ook voor kiezen om een faalangstexamen te doen.  Het faalangst rijexamen lijkt op het reguliere examen, maar je hebt wat meer tijd, omdat je een pauze kan nemen om weer even tot rust te komen. Ook word je tijdens het faalangstexamen begeleid door een speciaal opgeleide examinator en is de keuze aan jou of je instructeur wel of niet meerijdt.

Meer informatie

 

 

Avatar foto

Door JonginAlmere

JonginAlmere is voor, door en van jongeren! Bij ons kun je terecht voor informatie over diverse onderwerpen, uitgaan in Almere, agenda en nog meer!