Vandaag, donderdag 24 november 2022, is het Nationale Verander-Je-Wachtwoord-Dag! Deze dag staat in het teken van het veranderen van je wachtwoord(en)… Benieuwd waarom dit nou eigenlijk zo belangrijk is en waarom hier een specifieke dag voor is opgericht? Lees dan snel verder!

Nationale Verander-Je-Wachtwoord-Dag bestaat al sinds 2014 en is opgericht door de technologiesite genaamd: ‘Tweakers‘. Vanuit het perspectief van Tweakers wordt deze dag als erg belangrijk beschouwd, omdat zij van mening zijn dat de groep mensen die over digitale accounts beschikken, ook de nodige maatregelen zullen moeten treffen om deze goed te beveiligen. In samenwerking met het Openbaar Ministerie (OM) heeft Tweakers daarom een website opgericht met enkele nuttige tips omtrent dit onderwerp.

Aangezien er op jaarlijkse basis alsnog miljoenen wachtwoorden worden gelekt door hacks of servers die slecht zijn ingesteld, is er voor de groep mensen die over digitale accounts beschikken, nog een andere nuttige website opgericht, namelijk: ‘Have I Been Pwned‘. Have I Been Pwned kan als het ware als een erg groot archief aan verzamelde accounts worden beschouwd. De accounts die binnen dit archief zijn verzameld, vallen onder accounts waarvan gegevens zijn gelekt binnen zo’n hack of server die slecht is ingesteld.

Maar hoe kom je er nou eigenlijk achter of jouw gegevens zijn gelekt?

Om hierachter te komen dien je je e-mailadres of telefoonnummer op deze website in te vullen, waarna je een overzicht te zien zult krijgen met betrekking tot de accounts waarover jij beschikt en waarvan gegevens zijn gelekt. Ook wordt hierbij aangegeven welke gegevens er precies zijn gelekt en wat voor maatregelen je zult kunnen treffen als gebruiker zijnde.

In principe komt het er eigenlijk op neer dat je ten alle tijde een sterk wachtwoord dient te creëren en het hackers niet te makkelijk moet maken!

Avatar foto

Door JonginAlmere

JonginAlmere is voor, door en van jongeren! Bij ons kun je terecht voor informatie over diverse onderwerpen, uitgaan in Almere, agenda en nog meer!