Een op de vier jongeren heeft last van gehoorschade, die ze vooral oplopen door vaak en lang naar hard geluid te luisteren. Maar wanneer wordt geluid nou echt kritiek voor je trommelvliezen?

Veel jonge mensen onderschatten de impact die harde muziek op hun gehoor kan hebben. Onderzoekers van het Academisch Medisch Centrum Amsterdam lieten jongeren tussen de 12 en 25 hun eigen hoorvermogen schatten. Slechts 2 procent beoordeelde dat als slecht. Maar na hoortesten bleek 6 procent ondermaats te horen.

Maar hoe voorkom je nou gehoorschade? Hier hebben wij een mooi lijstje voor opgesteld.

1. Draag oordoppen

Er bestaan verschillende soorten oordopjes voor verschillende geluidsbronnen. De gewone schuim- of wassendopjes dempen het geluid volledig, wat een impact kan hebben op de beleving van een concert. Dat wil je natuurlijk niet. Dus er zijn ook op maat gemaakte oordopjes, deze zijn een pak duurder maar wel herbruikbaar én geven een betere muziekbeleving.

2. Sta niet te dicht bij muziekboxen

Afhankelijk van hoe groot het feest/het concert is, verschilt de afstand die je moet houden van de box. Het is het veiligst om een paar meter van de geluidsbron te staan.

3. Verklein of onderbreek de blootstelling van het geluid

Elk uur blootstelling aan luide muziek moet worden gevolgd door een kwartiertje pauze. Dat geldt ook voor luisteren via oortjes.

4. Las ‘stiltemomenten’ in

Ga je naar een festival die meerdere dagen duurt en zijn je oren voor langere tijd blootgesteld aan luide muziek? Gehoorschade voorkomen doe je dan door het zo stil mogelijk te houden in de 24 uur erna: niet via oortjes naar muziek luisteren bijvoorbeeld.

5. Gebruik een koptelefoon in plaats van oortjes

Een koptelefoon over de oren brengt het geluid niet rechtstreeks in je oor, waardoor het minder druk zet op de trommelvliezen. Ook hier wordt aangeraden om niet te lang te luisteren: maximaal 60 minuten per dag op 70 procent van het volume. Gebruik oortjes allen in situaties dat het niet anders kan, bijvoorbeeld bij het sporten.

6. Zet muziek of televisie niet te hard

60 à 70 procent van het volume is meer dan luid genoeg.

7. Wees alert voor de signalen van je lichaam

Heb je al eens een fluittoon gehoord na een concert of een tijdlang minder goed gehoord? Dat is een signaal van je oren dat het meer dan genoeg is geweest. Respecteer dat. Gehoorschade ontstaat door een opeenstapeling van kleine beschadigingen. In het begin merk je er niet zoveel van maar na een langere tijd dus wel.

8. Ga als zwangere vrouw niet naar concerten of festivals

Niet voor je eigen oren, maar die van het ongeboren kind. De baarmoeder dempt geluid nauwelijks: voor de kleine oortjes is het geluid dus bijna even luid als voor jou!

Maar wat als je nou niet naar deze tips luistert? Wat kan er dan gebeuren? We zetten het weer op een rijtje voor je!

De gevolgen van gehoorschade

  • Minder goed horen

Dat lijkt niet zo erg, maar vergis je niet: dit kan op lange termijn gevolgen hebben voor je sociaal en professioneel leven: gesprekken zijn moeilijk te volgen, je mist opmerkingen of de communicatie verloopt stroef.

  • Overgevoelig voor geluid

Een ander potentieel gevolg van gehoorschade is net overgevoeligheid voor geluid. Genieten van een concert of filmvoorstelling zit er dan niet meer in: al het geluid doet pijn aan de oren.

  • Tinnitus of oorsuizen

Tinnitus of oorsuizen betekent dat je constant geluid hoor in je oren, vaak een fluit- of pieptoon. Soms is dit tijdelijk, soms is het permanent. Er bestaat geen manier om permanente tinnitus volledig te genezen,  het komt er eerder op aan met de ‘tuut in je oren’ om te leren gaan. Een overzicht van wat je kan doen, vind je bij de Tuut van Tegenwoordig.

Pas dus goed op bij je volgende feest, concert, voorstelling of je eigen muziek. Draag als het kan bij concerten oordopjes om de mogelijke gevolgen te voorkomen.

Weet je niet zo goed hoe je je oren kunt beschermen, dan heeft Coolblue een goede optie voor je. Kijk naar deze oordopjes die je nog van de muziek laten genieten én je oren beschermen.

Avatar foto

Door JonginAlmere

JonginAlmere is voor, door en van jongeren! Bij ons kun je terecht voor informatie over diverse onderwerpen, uitgaan in Almere, agenda en nog meer!