Yes! Je hebt je middelbareschooldiploma in je handen en je hebt zin in je vervolgstudie. Maar wat blijkt… Je mist net dat ene vak wat niet in jouw pakket zat. Voorlopig word je dus niet toegelaten tot je vervolgstudie. Wat nu? Nog een heel jaar extra op je school doorbrengen zie je niet zitten. Gelukkig is er ook een andere oplossing: een vakcursus die je thuis kan volgen!

 

Wat is een vakcursus en waar kan je het volgen?

Met een vakcursus bereid je je eigenlijk voor op het staatsexamen van het vak dat je mist voor je vervolgstudie. Je zou dit bij een organisatie kunnen doen die thuisstudies aanbiedt. Wel is aan te raden om goed te kijken of de organisatie erkend is. Wil je weten of een thuisstudie iets voor jou is? Lees dan dit blog waar een student die een thuisstudie volgt, zijn ervaringen deelt.

 

De meest gekozen vakken

Misschien mis je wiskunde, Engels of zelfs geschiedenis. Verschillende organisatie bieden een lijst aan vakken aan. Van Laudius, een van de erkende organisaties die thuisstudies aanbiedt, heb ik een informatie gekregen over de meest gekozen vakken door jongeren.

 

VWO Wiskunde B

Ga jij geen wiskundig sommetje uit de weg of wil jij een studie volgen waar wetenschappelijk onderzoek belangrijk is, maar heb je geen Wiskunde B gevolgd? Dan is deze cursus misschien geschikt voor jou. Met een gemiddeld studietempo kun je binnen acht maanden met een gerust hart het officiële staatsexamen maken en is je vervolgstudie binnen handbereik.

 

VMBO Engels

Hou je van reizen of wil je misschien zelfs in het buitenland gaan studeren of een stage volgen? Dan komt Engels altijd van pas. Bij deze thuisstudie leer je de basis van Engels. Zowel lezen, als spreken, verstaan en schrijven komen aanbod. En dit gemiddeld binnen acht maanden. Je bent er dan klaar voor om het officiële staatsexamen af te leggen en je diploma met trots te ontvangen.

 

Wil je graag hulp van een persoonlijke docent tijdens je thuisstudie? Bij veel organisaties is dit mogelijk. Check dit goed voordat je begint aan de studie.


VMBO Wiskunde

Ken je de basis van wiskundig nog niet heel goed? Schrikken de tabellen, grafieken en statistiek je af? Is het rekenen, meten en schatten een beetje weggezakt? Maak je geen zorgen, dat leer je allemaal in deze thuisstudie. Gemiddeld in zes maanden weet je alles om het officiële staatsexamen te halen.

 

VMBO Nederlands

Nederlands is niet altijd het makkelijkste vak, maar wel heel belangrijk. Met wat zelfvertrouwen kom je al een heel end, maar met een cursus weet je zeker dat je het staatsexamen zal halen. Je gaat aan de slag met leesvaardigheid, luistervaardigheid en schrijfvaardigheid. Gemiddeld in zes maanden ben je er klaar voor om het officiële staatsexamen te maken.

 

Gemiddeld heb je dus binnen zes tot acht maanden je diploma op zak en kan je met een gerust hart beginnen aan je vervolgstudie. Misschien staat het aantal maanden je wat tegen. Dat kan. Maar je kan het heel mooi combineren met een tussenjaar. Wedden dat je naast je thuisstudie ook veel meer over jezelf leert en persoonlijk groeit op een manier dat je simpelweg gewoon niet op school leert?

Wil jij een vakcursus volgen of ken je iemand die het gevolgd heeft of gaat volgen? Laat het weten in de comments!

*Dit blog is in samenwerking met Laudius geschreven.

Door Iris