Op zijn zeventiende kreeg Jeffrey Post (27) een ernstig ongeluk, waardoor zijn toekomstplannen plotseling in duigen vielen. Ook thuis liep het in die tijd niet op rolletjes. En toen hij ook nog eens in aanraking kwam met de verkeerde vrienden, gleed hij steeds verder af. Totdat hij vier jaar geleden besloot dat het roer radicaal om moest.

‘Als kind kon ik altijd al moeilijk stilzitten. Ik zat op een school voor speciaal onderwijs en daarna volgde ik de vmbo-opleiding Techniek Breed aan het Baken Stad College in Almere. Ik had mijn zinnen gezet op een toekomst in het leger. Toen kreeg ik een heftig ongeluk, waarbij ik mijn beide armen, mijn neus en oogkassen brak. Ik kon mijn plannen op mijn buik schrijven. Mijn leven stortte in, ik had geen idee wat ik dan wel moest gaan doen. Ik probeerde verschillende opleidingen, maar niks paste bij me. Ik was 18 toen ik definitief stopte met school.

Niemand begreep me

Ook thuis liep het niet lekker. Ik droeg al een tijd de zorg voor mijn oma en toen werd ook mijn moeder ziek. Zo ernstig, dat ze zelfs een aantal suïcidepogingen deed. Intussen ging het ook met mijzelf steeds verder bergafwaarts. Ik had geen werk, alleen een Wajong-uitkering, en ik kwam met de verkeerde mensen in aanraking. Regelmatig zwierf ik rond op straat. Niemand begreep me. Ik voelde me heel erg alleen.

Toen kwam ik op een dag Marco tegen. ‘Zou je niet wat meer van je leven willen maken?’ vroeg hij me. Maar op dat moment was ik daar nog helemaal niet aan toe. Ik had zoveel meegemaakt, ik geloofde niet dat ik hier ooit nog uit zou kunnen komen. Bovendien, als ik aan een baan zou beginnen, zou ik na een jaar mijn uitkering kwijtraken. Het idee alleen al leverde me zoveel stress op dat ik last kreeg van paniekaanvallen.

Vier jaar geleden leerde ik mijn huidige vriendin kennen. Zij heeft me gestimuleerd om tóch aan mijn toekomst te gaan werken. Dankzij haar besloot ik alsnog contact op te nemen met Marco. Ik stuurde hem een berichtje met de vraag of hij me nog een kans wilde geven en hij stelde Learn2Work voor. Ik kon heel snel starten.

Steeds een stukje vooruit

Dat was een enorme omslag. Ineens moest ik volop aan de bak en dat was niet makkelijk. Meerdere keren heb ik op het punt gestaan om het bijltje erbij neer te gooien. Maar steeds zei Marco dat hij vertrouwen in me had, en dan zette ik toch weer door. Ik wilde mijn vriendin en ouders zó graag bewijzen dat ik geen loser ben. Langzaam ging ik steeds een stukje vooruit.

De afgelopen jaren had ik flinke schulden opgebouwd en bij Learn2Work leerde ik hoe ik de dingen anders kon aanpakken. Mijn zelfvertrouwen groeide. Ik ontdekte dat ik het liefst met mensen wilde werken. Marco stelde een combinatie van techniek en mensen voor. Of conciërge op een school niet iets voor me was, vroeg hij. Dat leek me wel wat. Ik heb vier open sollicitaties gestuurd en de directeur van het Baken, mijn oude school, nam contact met me op. Samen met Marco heb ik uitgebreid geoefend hoe ik me zo goed mogelijk kon presenteren tijdens m’n sollicitatiegesprek. Ik mocht drie maanden stage komen lopen en ik vond het geweldig. Na mijn stage kreeg ik een jaarcontract en inmiddels heb ik een vaste aanstelling. Het werk is superafwisselend. De ene dag haal ik een boze leerling uit de klas of sus ik een vechtpartij op het schoolplein, de volgende dag repareer ik een gesprongen waterleiding en ontvang ik ouders tijdens een open avond. Ik ben heel gelukkig met waar ik nu sta in mijn leven. Sinds kort woon ik samen met mijn vriendin in een fijn vierkamerappartement. Ook de band met mijn ouders is in positieve zin veranderd. Zonder Learn2Work had ik dit nooit bereikt. Marco was al die tijd mijn steun en toeverlaat en ook mijn coach Alwin heeft me heel veel geleerd. Ik weet dat ik altijd bij ze terecht kan, ook nu nog.’

Dankzij Learn2Work heb ik weer vertrouwen gekregen in mijzelf. Als je maar wil, dan is alles mogelijk.

Avatar foto

Door JonginAlmere

JonginAlmere is voor, door en van jongeren! Bij ons kun je terecht voor informatie over diverse onderwerpen, uitgaan in Almere, agenda en nog meer!

Eén gedachte over “Jeffrey: ‘Dankzij Learn2Work heb ik weer vertrouwen in mijzelf’”

Reacties zijn gesloten.