Wat de reden ook is, het kan zijn dat je ongewenst zwanger raakt. In een korte periode kom je dan voor een grote vraag te staan. Wat nu? In deze blog zullen we je proberen een handje op weg te helpen. Het is namelijk belangrijk om een keuze te maken waar je je goed bij voelt en die bij je past.

Praat met iemand

Als je ongewenst zwanger raakt, komt er opeens veel op je af. Het is niet zomaar wat en je verhaal delen met iemand die je vertrouwt kan dan fijn zijn. Dit kan de partner zijn waar je mee was als daar een goede band tussen is, familie, vrienden, of een (jongeren)hulplijn. Je staat er in ieder geval nooit alleen voor en er is niks om je voor te schamen.

Morning-afterpil

Als je onveilige seks hebt gehad, of als er iets mis is gegaan en je dit direct doorhebt, haal dan zo snel mogelijk een morning-afterpil. Het liefst nog binnen 12 uur. Wat later kan ook, maar hoe sneller hoe beter. De morning-afterpil zorgt ervoor dat je eisprong uit wordt gesteld waardoor de kans dat je bevrucht raakt kleiner wordt. Dit is alleen geen garantie. Gebruik de morning-afterpil alleen als noodoplossing, en niet als vervanging voor anticonceptie. Je kunt de morning-afterpil gewoon bij de apotheek of drogist halen. Je hebt hier geen recept van de huisarts voor nodig. Een morning-afterpil in huis hebben kan een gerust gevoel geven als er toch iets mis gaat.

Slik je medicijnen of heb je meer vragen over of dit een (nood)oplossing voor je kan zijn? Bespreek het altijd met je huisarts. Het is normaal om hier over na te denken en je op deze situaties voor te bereiden.

Blog over verschillende soorten anticonceptie

Abortus

Is het te laat voor de morning-afterpil? Dan kun je nog kiezen voor een abortus. Dit is gratis voor iedereen die in Nederland woont. Wat de reden ook is, bijvoorbeeld dat je je school nog wilt afmaken, de relatie met de vader niet goed is, het financieel niet lukt, of jullie er nog niet klaar voor zijn. Praat erover en onthoudt, het is jouw keuze en het is goed.

Jonger dan 16?

Als je jonger bent dan 16 dan heb je voor een abortus toestemming nodig van één van je ouders. Als je niet met je ouders durft te praten kun je een afspraak maken met je huisarts. Samen kunnen jullie proberen om een juiste manier te vinden om met je ouders te praten. Je kunt ook een afspraak maken met een abortuskliniek en die kan je doorverwijzen naar een hulpverlener.

5 dagen bedenktijd

Nadat je met de huisarts of abortuskliniek hebt overlegt krijg je verplicht vijf dagen bedenktijd voordat de abortus wordt uitgevoerd. Deze bedenktijd is ingesteld zodat je genoeg tijd neemt om de juiste overwogen keuze te maken. Deze verplichte bedenktijd wordt per 1 januari 2023 uit de wet gehaald.

Pleegzorg of adoptie

Wil je geen abortus, maar kan of wil je niet zelf voor het kind zorgen. Dan is er nog de mogelijkheid om te kiezen voor een pleeggezin. Hier bestaan verschillende soorten in. Dit hangt af van je wensen en situatie. Daarnaast zou je ook kunnen kiezen voor adoptie. Je kind komt dan in een adoptiegezin terecht en de adoptieouders worden dan de wettelijke ouders van het kind. Je kunt hierin nog afspraken maken over hoeveel je op de hoogte bent van de ontwikkelingen van het kind. Praat met een specialist verder over de mogelijkheden voor jouw situatie.

Organisaties en overige informatie

Dit is natuurlijk niet zomaar wat. Het kan een zwaar proces zijn om een keuze te maken en om te gaan met de consenqenties daarvan. Gelukkig zijn er veel hulplijnen en organisaties in Nederland waar je terecht kan om mee te praten of informatie vandaan te halen. Hieronder zullen we een paar voorbeelden benoemen waar je terecht zou kunnen.

JouwGGD is een online jongerenplafform met informatie over alles wat met je gezondheid te maken heeft. Sense voor al je vragen over seks. Fiom specialist bij ongewenste zwangerschappen. Siriz geeft hulp bij onbedoelde zwangerschappen

Bron gebruikt voor deze blog

 

 

 

Avatar foto

Door JonginAlmere

JonginAlmere is voor, door en van jongeren! Bij ons kun je terecht voor informatie over diverse onderwerpen, uitgaan in Almere, agenda en nog meer!