Misschien heb je er lang naar uitgekeken. Je 18e verjaardag! Gezellig met je vrienden uit, zelfstandig mogen rijden, stemmen, meer betaald krijgen en ga zo maar door. Er zijn alleen ook wat zaken die je als 18-jarige moet regelen. Bij volwassen worden horen nou eenmaal ook meer verantwoordelijkheden. Met behulp van de informatie op het jongeren informatiepunt: Digidingen-desk, gaan we de belangrijkste punten op een rijtje zetten. Op digidingen-desk.nl kun je terecht voor overzichtelijke informatie over het regelen van zaken met de digitale overheid. Bijvoorbeeld voor het aanvragen van een DigiD, zorgverzekering of studiefinanciering.

DigiD

DigiD betekent Digitale Identiteit. Voor het ondertekenen van al je digitale aanvragen zoals je studiefinanciering en toeslagen heb je een DigiD nodig. Er is geen minimumleeftijd voor het aanvragen van een DigiD, dus misschien heb je hem al. Heb je hem nog niet? Dan is nu het moment om dit te regelen. Hoe dit moet lees je op de website van het DigiD, en bij Digidingen-desk kan je terecht voor een handig stappenplan.

Zorgverzekering

Een zorgverzekering is een verzekering die de kosten dekt van jouw medische zorg en medicijnen. Als je 18 jaar of ouder bent is een zorgverzekering verplicht. Ben je niet verzekerd dan krijg je simpelweg een boete. Veel verzekeraars hebben speciaal voor jongeren pakketten samengesteld.Ga voor studentenkorting op je zorgverzekering, vergelijk de goedkoopste studenten zorgverzekeringen hier. Je hoeft dus niet te blijven bij de zorgverzekering waar je als kind onder viel. Je mag dus zelf kiezen. Ieder jaar kun je in de laatste zeven weken van het jaar overstappen naar een andere zorgverzekering. Overstappen kost niet veel tijd en je kunt er veel geld mee besparen. Op Digidingen-desk kan je terecht voor een stappenplan om een zorgverzekering aan te vragen.

Zorgtoeslag

Als je 18 jaar bent, heb je meestal ook recht op zorgtoeslag. Zorgtoeslag is er om je te helpen bij het betalen van de premie voor je zorgverzekering. Dit is speciaal voor de mensen met een lager inkomen. Je recht op zorgtoeslag is afhankelijk van jouw inkomen. Het inkomen van je ouders maakt niet uit. Ook als je meeverzekerd bent met je ouders, of als zij jouw premie betalen kan je zorgtoeslag aanvragen. Op Digidingen-desk kan je een stappenplan vinden hoe je dit kan doen.

In deze blog vertellen we meer over wat je moet weten als je 18 wordt

Huurtoeslag

Vanaf je 18e kan je huurtoeslag aanvragen. Huurtoeslag is een bedrag dat je van de overheid ontvangst om een deel van je huur mee te kunnen betalen. Vraag je huurtoeslag rechtstreeks aan via de website van de Belastingdienst. De website toeslagen-aanvraag.nl is niet van de Belastingdienst. Als je via deze website je huurtoeslag aanvraagt, ontvang je daarna een rekening van € 39,00 van een commercieel bedrijf. Voorkom dit door het via de website van de belastingdienst aan te vragen. Hoe je hoe huurtoeslag moet aanvragen kan je lezen in het stappenplan van Digidingen-desk.

Donorregister

Bij orgaandonatie wordt een orgaan of weefsel afgestaan aan iemand waarbij deze niet meer goed werkt. Denk bijvoorbeeld aan nieuwe longen, hart, lever of nieren. Of je donor wilt worden is een persoonlijke keuze. Het is belangrijk om hier goed over na te denken en erover te praten met mensen uit je omgeving. Als je donor wilt worden of juist niet kan je dat vanaf je 12de laten registeren in het donorregister. Als je 18 jaar bent krijg je automatisch een brief van de overheid waarin wordt gevraagd of je donor wilt worden. Als je geen keuze invult, komt in het donorregister te staan dat je geen bezwaar hebt tegen donatie. Dit betekent dat jouw organen en weefsels na je overlijden naar een patiënt kunnen gaan. Een arts bespreekt dit als je overlijdt met je nabestaanden. Op Digidingen-desk kan je terecht voor een stappenplan hoe je jouw keuze kan doorgeven.

Meer informatie

  • DigiD helpdesk – Zoek je vraag op via DigiD helpdesk of bel op werkdagen via telefoonnummer 088 – 123 65 55.
  • De Belastingdienst – Antwoorden op veelgestelde vragen vind je hier. Bekijk het instagram-account van de Belastingdienst voor handige tips. Of bel met de Belastingtelefoon via 0800 – 0543 (gratis).
  • Toeslagen service punt –  Je kunt hier terecht voor hulp bij het aanvragen of wijzigen van je (zorg)toeslag. Vind hier een toeslagenservicepunt bij jou in de buurt.
  • De Bibliotheek – In de meeste bibliotheken vind je een informatiepunt digitale overheid waar je geholpen kunt worden met vragen over o.a. DigiD, belastingen, toeslagen, zorg en je rijbewijs. De hulp bij het Informatiepunt Digitale Overheid is gratis. Ook als je geen lid bent.
Avatar foto

Door JonginAlmere

JonginAlmere is voor, door en van jongeren! Bij ons kun je terecht voor informatie over diverse onderwerpen, uitgaan in Almere, agenda en nog meer!